Украинска ракета С-300 падна на територията на Беларус

Украинска ракета е паднала на територията на Беларус, съобщи държавната информационна агенция БелТА в Минск, цитирана от Ройтерс.

Министерството на отбраната разследва дали системите за противовъздушна отбрана на Беларус са свалили ракетата или е имало грешка. Според властите в Минск става дума за ракета от системата С-300.

Според агенция БелТА президентът на Беларус Александър Лукашенко е бил незабавно информиран за инцидента, а експертите от Следствения комитет и Министерството на отбраната в момента проучват ситуацията.

С наличната към момента информация са взети предвид два възможни сценария, отбелязва БелТА. Първият е, че ракетата може да е излетяла в грешната посока, а вторият е, че е могла да бъде свалена от отбранителните системи на страната.

Подобен случай имаше през ноември – предполага се, че падналата тогава на територията на Полша ракета е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Междувременно агенция ТАСС съобщи, че противовъздушната отбрана на Русия е свалила неидентифициран обект в района на Енгелс в Саратовска област.

„Няма заплаха за сигурността на жителите“, увери областният управител Роман Бусаргин в „Телеграм“.

Това е третото нападение срещу военното летище там.

На 5 декември руското министерство на отбраната призна за атака с дрон, а през нощта срещу 26 декември руската ПВО свали дрон, приближаващ военното летище в Енгелс.

Трима военнослужещи загинаха от осколките на безпилотния апарат. Не бяха нанесени щети по самолетите на летището. Русия приписа атаката на украинските сили.

Четете още

Избор на редактора