Украински дрон се разбил на 50 км от Москва

Руските власти обявиха, че украински дрон се е разбил на петдесетина километра от Москва, без да предизвика жертви и материални щети, предаде Франс прес. Новината идва в момент, в който Русия се готви за няколко големи национални празника, а сред руското общество нарастват опасения, че по време на тях може да бъдат извършени атаки, пише БТА.

Това е втори подобен инцидент, за който има подаден сигнал в района на Москва от началото на руската офанзива в Украйна през февруари миналата година. Няколко атаки с дронове засегнаха други руски региони, понякога много далеч от украинската граница.

„Дрон, украинско производство, се разби на територията на Богородска община, на около 50 километра източно от Москва, където бе открит в неделя от местна жителка в гориста местност“, написа в Телеграм Игор Сухин, ръководител на окръжната администрация.

Местен източник, цитиран от руската агенция „Интерфакс“ заяви от своя страна, че дронът е можел да носи около 18 килограма експлозиви.

След този инцидент Сухин обяви анулирането поради съображения за сигурност на парад и на концерт, предвидени в Богородски окръг за 9 май по повод на Деня на победата на Русия над нацистка Германия през 1945 г.

„Това е едно трудно решение за нас, но то трябва да бъде взето. Сигурността е най-важното нещо днес. А победата ще бъде винаги в нашите сърца“, каза Игор Сухин.

Няколко руски района, по-специално Курски и Белгородски, които са гранични с Украйна, както и анексираният Крим, решиха да анулират парадите по повод 9 май заради същите мотиви.

Но основният парад на „Червения площад“ в Москва на 9 май засега няма да бъде отменян, заяви Песков и каза, че е в ход подготовката за него.

Четете още

Избор на редактора