Украинците се изтеглиха от Лисичанск. Зеленски обеща: ще се върнем!

Украинските сили се изтеглиха от донбаския град Лисичанск. Това съобщи президентът Володимир Зеленски в среднощното си обръщение към нацията. И обеща, че един ден Украйна ще си върне и гарда, и региона, предаде Ройтерс.

„За да бъде запазен животът на украинските защитници, бе взето решение за изтегляне от града“, се казва в изявление на Генералния щаб на украинските въоръжени сили (ВСУ).

„Ще се върнем благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличаването на доставките на модерни оръжия“, заяви и Зеленски в нощното си изказване.

Стратегическият град в Източна Украйна седмици наред от седмици бе подложен на жестоки ракетни и артилерийски атаки от руските агресори и сепаратистите. Зеленски обясни, че „в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на защитата на града би имало фатални последици“.

Превземането на Лисичанск означава, че руските окупатори вече контролират напълно Луганска област. Сега ще опитат да хвърлят всички сили върху Славянск и Краматорск (на около 80 км. на запад). Двата големи града се намират в Донецка област, която заедно с Луганска област образува промишления регион Донбас, чието „пълно освобождение“ е една от провъзгласените цели на руската „специална военна операция“ в Украйна.

Четете още

Избор на редактора