Украинци се обиждат от фургоните. А карловци ги сънуват

Над 500 млн. лева са похарчени у нас, за да живеят украинци в Слънчев бряг и други курорти по морето. 300 млн. са отпуснати с решение на Европейската комисия, останалите над 200 млн. ги даваме ние.

Месеци наред гледахме трагедията на изоставените от държавата българи от подбалканските села около Карлово, за които не се намериха пари, за да наемат камиони и фадроми и да им помогнат. Нещо повече, над тяхната трагедия Кирчо и други наглеци седмици наред градяха имидж на загрижени политици. Спомням си репортажа за получените фургони, които местната власт в пострадалата община прие като някакво облекчение.

Сега някаква украинка потресено обяснява в новините, че за нищо на света няма да напусне хотела на морето, особено при спомена от престоя й в някаква гора, където била живяла във фургон. Все още не мога да си обясня безчувствеността на българина по отношение на единоплеменниците си.

Очевидно изстрадваме трагедията на Украйна, даже много отиват и по-далеч, но към онези наши сънародници от карловските села нищо не изпитваме. Лесното обяснение е, че от Брюксел така диктуват. Ясно е, че на някои им диктуват, а на останалите? На тях кой им диктува?

Да помагаш с кофите, както правеха някои пред камерите беше просто смешно, докато украинците получаваха няколкозвезден живот, сервиз и чисти чаршафи на морето половин година.

Но къде са онези, лудите, революционерите, които са готови да умрат за Брата?

От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

Четете още

Избор на редактора