Украинци от Европа поемат към фронта, освобождават работни места

Строителни площадки, поточни линии във фабрики и заводи, складове и магазини в Централна Европа изпитват недостиг на работна ръка, след като десетки хиляди украинци напуснаха добре платените си работни места и се върнаха в родината си, за да помогнат в борбата срещу руската инвазия, съобщава БТА.

Украински гастарбайтери буквално заляха Централна Европа през последното десетилетие, привлечени от добрите заплати и падането на визовите ограничения. Най-много от тях се заселиха в близките по местоположение, език и манталитет Полша и Чехия. Така те заеха много работни места в строителството, автомобилния сектор и тежката индустрия, които според местните хора не са достатъчно добре платени за тежестта на изпълнявания труд.

Много от тези работници обаче се върнаха и продължават да се връщат в родината си след началото на руската инвазия на 24 февруари. Това отваря големи пробойни на пазара на труда в добре развиващите се икономики на Централна Европа.

Ройтерс разговаря с 14 ръководители на компании в Полша и Чехия – специалисти по подбор на персонал, професионални организации и икономисти. Всички те признават, че напускането на украинците е довело до нарастване на разходите и забавяния в изпълнението на промишлените поръчки и строителните дейности.

Преди началото на войната украинците бяха най-голямата група чуждестранни работници в Централна Европа. По данни от промишлеността в Полша работят 600 000 украинци, а в Чехия – 200 000. На са малко обаче и в Словакия и Австрия.

Четете още

Избор на редактора