Украйна изравни Русия по броя на танковете

Русия и Украйна са се изравнили по брой на притежаваните от тях танкове, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от Института за световна икономика в Кил и аналитичния проект Oryx.

Според базата данни Ukraine Support Tracker на института Русия е започнала инвазията в Украйна с близо 3.5 000 танка, но за 16-те месеца война, според Oryx, е загубила малко над две хиляди единици тежка техника, включително 545 танка, които са били пленени от ВСУ.

В началото на руската инвазия Украйна е разполагала с около хиляда танка. Oryx е потвърдил, че украинските въоръжени сили са загубили над 550 танка по време на войната, но тези загуби са били компенсирани, включително от пленени руски танкове, както и от доставки от западни държави.

По данни на Института в Кил от началото на инвазията на Киев са предадени 471 танка, а други 286 ще пристигнат в Украйна по-късно.

По този начин всяка от страните в конфликта вече разполага с около 1500 танка, изчислява институтът.

Също така по време на войната Украйна е успяла да намали разликата с Русия при артилерията и реактивните системи за залпов огън: Русия сега разполага с 1900 тежки артилерийски оръдия и 841 РСЗО, докато Украйна има съответно 1100 и 427.

По-рано началникът на британския щаб на отбраната адмирал Антъни Радакин заяви, че Русия може да произвежда около 200 танка годишно. Той също така заяви, че руската армия е загубила половината от бойния си потенциал в Украйна по време на войната.

Руското министерство на отбраната отговори, че оценката на адмирал Радакин е „обезкуражаваща с вселенския мащаб на лъжата“.

Четете още

Избор на редактора