Украйна ни иска системи за ПВО, те и на нас не ни стигат

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за ПВО.

Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв. Министерство на отбраната обаче няма намерение да откликне на украинската молба, защото нямаме излишно оръжие.

„България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна.

Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности“, коментира Стоянов  и попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

Кибератаките срещу сайтове на институции в България са заради замесването на името на страната ни във взрива на Кримския мост, обяви още служебният министър на отбраната.  „Сайтът на Министерство на отбраната беше атакуван, имаше кибератака. Беше отразена добре. Лично мое мнение е, че замесването на името на България във взрива на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия.

Това не е случайно. Може би някой ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България затова, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка България не е участвала нито във взрива, но в крайна сметка хакерската атака беше отбита успешно. Проблем със сайта на Министерство на отбраната, нямаше“, заяви Стоянов.

Четете още

Избор на редактора