Украйна поиска забрана за руските диаманти заради войната

Украйна поиска руските диаманти да бъдат извадени от схемата за сертифициране на международната Коалиция на гражданското общество процеса „Кимбърли“, в която членуват над 70 държави, включително Русия. Това се случи на последната четиридневна среща на организацията в Касане, Ботсвана. Към искането са се присъединили Европейският съюз, Австралия, Великобритания, Канада и САЩ, но то е било отхвърлено.

Схемата за сертифициране на процеса Кимбърли ( KPCS ) е създадена през 2003 г., за да се предотврати търговията с т.нар.  търговията с конфликтни и кървави“ необработени диаманти. Инициативата е подкрепена с Резолюция 55/56 на Общото събрание на ООН. Процесът „Кимбърли“ е създаден, за да се гарантира, че покупките на диаманти не финансират насилие от бунтовнически движения и техните съюзници, които се стремят да подкопаят законните правителства. Искането за разширяване на определението за „кървави и конфликтни“ диаманти във връзка с войната  в Украйна обаче е било отхвърлено  по време на срещата в Ботсвана. В подкрепа на Москва са били Беларус, Китай, Централноафриканската република, Киргизстан, Мали.

Русия притежава 33% дял в Алроса, което държи около 30% от световното производство на диаманти миналата година.

„Когато видите Буча, Ирпин, Гостомел, всички тези зверства… Мисля, че трябва да се замислят два пъти, когато купуват диаманти, които може да са с произход от Русия, защото те основно спонсорират убийствата“, каза посланикът на Украйна в Южна Африка, Ботсвана и Мозамбик Любов Абравитова, цитирана от Ройтерс .

Заместник-министърът на финансите на Русия Алексей Мойсеев каза в писмо от 20 май, че ситуацията в Украйна няма последици за процеса Кимбърли и е „абсолютно извън обхвата“ на нейната схема за сертифициране.

„Изглежда, че има силна подкрепа за по-нататъшни реформи, включително тази за дефиницията на „конфликтни“ диаманти“, коментира президентът на Световния съвет за диаманти Едуард Ашер по време на церемонията по закриването на срещата на КП в Касане, североизточна Ботсвана.

Четете още

Избор на редактора