Украйна показа банкнота за годишнината от войната

Украинската централна банка показа възпоменателна банкнота по повод първата годишнина от нашествието на Русия. На едната ѝ страна са изобразени трима войници, издигащи националното знаме, съобщава Ройтерс.

На другата страна на банкнотата от 20 гривни има изображение на две завързани с въже ръце, явен намек за предполагаемите военни престъпления, в които Киев обвинява руските сили. Москва отхвърля тези твърдения.

„За да отбележим годишнината от войната, решихме да пуснем възпоменателна банкнота, която ще изобразява върху малко парче хартия година на чувства, съдържание и запомнящи се неща“, коментира Андрий Пишни, председател на Украинската национална банка, при представянето на банкнотата в сградата на банката в Киев.

Централната банка работи усилено след началото на пълномащабното нашествие на 24 февруари, за да задържи икономиката над водата и да запази стабилността.

Миналото лято тя обвърза гривната с долара при курс от 36,57 гривни за долар и се намесва редовно на валутния пазар, за да подкрепи валутата.

Благодарение на чуждестранната помощ за милиарди долара от западните партньори резервите на Украйна в твърда валута нарастват до близо 30 млрд. долара, малко над нивото им в началото на войната.

Украйна също така наложи санкции на руски финансови институции.

Пишни заяви, че новата банкнота, която съдържа иновативни характеристики за безопасност, ще бъде пусната в тираж от 300 хил. броя.

Представители на централната банка заявиха, че им е отнело осем месеца, за да направят дизайна и да отпечатат банкнотата и банката планира серии от възпоменателни банкноти, които ще дават визуална хронология на войната.

Те допълниха, че вече планират нови възпоменателни банкноти за победа във войната и за възстановяването на Украйна.

„През тази година украинците осъзнаха силата, значението, способностите си не само да издържат, но и да спечелят, да спечелят без да простят нито едно военно престъпление, нито една разрушена къща. Тази победа ще бъде на много висока цена, но ще се случи и ще бъде наша“, допълни той.

Четете още

Избор на редактора