Украйна се готви за контраатака в Бахмут

Украинските военни се подготвят за контраофанзива в Бахмут насред ожесточени руски атаки. И Киев, и Москва, съобщават за стотици жертви от страна на врага в битката за града, падането на който, според Москва, би означавало пробив в украинската съпротива и стъпка напред в поемането на контрола над целия регион Донбас.

Малката река, която разполовява Бахмут, вече маркира новата фронтова линия. Руското министерство на отбраната съобщи, че продължават военните операции в Донецк. Там са били обстреляни жилищни райони, намиращи се под контрола на Москва.

За ударите е обвинявана Украйна, която до момента не е коментирала. Според местните власти четири американски ракети са поразили няколко жилищни района в Донецк, има засегнати и електропроводи.

Говорителят на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че там ситуацията на всички фронтове остава тежка, но все още е под контрол, пише УНИАН.

Агенцията съобщава още, че тази сутрин руските войски са обстреляли жилищен район в Херсонска област. Пострадало е едно момиче, но не тежко.

Продължава и работата по възстановяване на енергийната инфраструктура, засегната при руските ракетни удари в различни части на Украйна отпреди три дни.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова Германия да изпрати още боеприпаси на Украйна и да започне да обучава украински пилоти да летят със западни изтребители.

Пред германското издание „Билд ам зонтаг“ Кулеба заявява, че недостигът на боеприпаси е проблем номер едно за опитите на украинските сили да отблъснат руската инвазия.

Четете още

Избор на редактора