Ураганът Никол вилня във Флорида, погуби двама

Ураганът Никол се развихри из Флорида вчера, и макар отслабвайки до тропична буря, продължаваше да бъде съпътстван от смесица от проливни дъждове и силни ветрове, които събориха електропроводи, наводниха домове и доведоха до смъртта на двама души, съобщи Асошиейтед прес.

До 350 000 домове и предприятия във Флорида вчера бяха без ток, след като бурята се стовари върху атлантическото крайбрежие близо до Веро Бийч като ураган с нестихващи ветрове със скорост от 120 км/ч. Категорията на Никол бе понижена от ураган  до тропическа буря след като навлезе във вътрешността на страната.

„Готови сме и разполагаме с ресурси за действия по справяне с нуждите след бурята“, заяви губернаторът на Флорида Рон Десантис на пресконференция. „Това все още е голяма буря и тя оказва влияние върху голяма част от щата. Ветровете са основното притеснение при Никол“.

Кевин Гътри, директор по управление на извънредните ситуации във Флорида, вчера предупреди жителите  да останат на закрито, дори и ако окото на Никол е преминало. „Има силни ветрове и потенциал за торнадо“, каза той.

Поривите на вятъра достигнаха 161 км/ч в района на космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, подлагайки на изпитание новата, струваща 4 млрд. долара ракета на НАСА. Ракетата остана на стартовата площадка, където се върна само преди няколко дни. Тестовата мисия „Артемис 1“, без астронавт на борда, трябва да извърши първия полет от голямата американска програма за полети до Луната.

Четете още

Избор на редактора