Цената на газа за февруари е 124,34 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 лева за мегаватчас (MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Намалението на цената с 31 % спрямо януари има ключово значение за топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители, цените на парното отопление остават без промяна до края на отоплителния сезон, посочват от енергийния регулатори.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента покриваща разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Решението на КЕВР беше взето след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

Четете още

Избор на редактора