Самоводене: Ути ще върти черпака на празника на лука

Готвачът Ути Бъчваров и неговия екип ще са специални гости на празника на самоводския лук във великотърновското село Самоводене. Събитието ще се проведе на 31 август на площада пред местното читалище „Извор-1873“, което е организатор заедно с кметството, съобщи Ралица Първанова от читалищното настоятелство.

Организаторите на събитието са подготвили пъстра програма с много забавления за малки и големи, а акцент в нея е кулинарният конкурс. Ще има много песни и танци, кътове за рисуване върху фигурки и забавни игри, при които главен герой ще е лукът, разказа за БТА Ралица Първанова, която покани всички желаещи да се включат в празничните прояви. Тя също ще участва в три от категориите на кулинарния конкурс, приготвяйки сладко от лук, лучена супа и лучник.

Желаещите да се включат в кулинарната надпревара могат да го направят с неограничен брой ястия с лук, които да предоставят до 16:30 ч. в деня на празника след предварително подадено заявление. С тях те ще участват в една от четирите категории за яхния, салата и мезета, за пита или баница, за супа и за торта, сладко или курабийки. Председател на журито ще е Ути Бъчваров, който заедно с екипа си ще приготви на място традиционната самоводска яхния.

В развлекателната програма ще вземат участие клуб „Естрея“ при Основно училище „Бачо Киро“ във Велико Търново, Танцов състав“ Бисери “ и Женски тригласен народен хор за обработен фолклор „Родна земя“ при читалище „Извор-1873“ в Самоводене, Гергана Здравкова, Виктор Николов, Гергана Стоянова, Кристиян Минев и др.

Село Самоводене в миналото е било голям производител на лук и затова този празник се е отбелязвал дълги години, обясни Първанова. След няколкогодишно прекъсване той е възроден и организаторите се надяват да се наложи като традиционна част от културната програма в община Велико Търново. /БТА

Четете още

Избор на редактора