Учени откриха в Ирландия „предците“ на бирената мая

Учени откриха в Ирландия „предците“ на бирената мая, съобщи ДПА. Производството на лагер бира е една от най-древните индустрии в човешката история.

Според научните данни до момента ферментацията се е използвала преди повече от 7000 години в Китай и преди 13 000 години в Израел. Модерното производство на бира се развива в Европа от Средновековието, като дрождите Saccharomyces cerevisiae са сред най-често използваните. Те се използват и в производството на ейл, вино и хляб.

Производството на лагер започва през XIII век в Бавария. За него се използват друг вид дрожди – Saccharomyces pastorianus. Това е хибрид между Saccharomyces cerevisiae и друга, дълго време непозната съставка. През 2011 г. вторият източник на хибрида беше открит в Андите, Южна Америка. Това са дрождите Saccharomyces eubayanus. Подобно на Saccharomyces pastorianus те също издържат на ниски температури.

Досега в Европа не бяха открити Saccharomyces eubayanus. Учените са намирали тези дрожди в Южна и Северна Америка, Китай, Тибет, Нова Зеландия. Това повдигаше въпроса как тогава се е получил хибридът Saccharomyces pastorianus.

Сега обаче учени от университетския колеж в Дъблин са изолирали Saccharomyces eubayanus в гориста местност на кампуса. Пробите са взети от почвата. Изследването е част от проект за идентифициране на диви квасни гъбички и секвенирането на техния геном.

Дрождите са изолирани от почвата на две места в зоната на университетския кампус. Според изследването секвенирането на генома показва, че те са свързани с древните Saccharomyces eubayanus. Резултатите от проучването показват, че тези дрожди са характерни за Европа и вероятно могат да бъдат изолирани и на други части на континента. Това подкрепя теорията, че дрождите са били срещани в Южна Германия през Средновековието и така е започнало производството на лагер бира.

Четете още

Избор на редактора