Учени ще връщат в природата мамута и птицата додо

Досега нито един изчезнал вид в природата не е бил върнат към живот. Въпреки това темата е любима на научната фантастика, а с напредъка на био-технологиите започва да вълнува сериозно и учените.

Colossal Biosciences възнамерява да възкреси тилацина (тасманийски вълк – б.р.) и вълнистия мамут. Преди това обаче компанията ще се опита да възкреси птицата додо.

Компанията е получила 150 милиона долара ново финансиране в подкрепа на дейностите си по „отмяна на изчезването“, съобщава Gizmodo.

Финансовите донори са доста любопитни. Сред тях е United States Innovative Technology Fund и In-Q-Tel. Последната фирма е финансирана директно от ЦРУ. Учените заявяват, че целят не само да възкресят изчезналата птица, но и да я въведат обратно в природата.

Мамутите са изчезнали преди около 4000 години на остров Врангел, край североизточното крайбрежие на Русия. Додото, вид нелетяща птица, произхождаща от остров Мавриций, е изчезнало през 1681 г. Последният известен тилацин е починал в зоопарк в Тасмания през 1936 г. Учените са секвенирали геномите и на трите вида – на мамута през 2015 г., на додото през 2016 г., а тилацинът през 2018 г.

Някои учени спорят, че генетично модифицираните животни, произведени от Colossal, не биха били истински мамут, додо или тилацин. Въпреки това с течение на времето те биха станали неотличими от своите изчезнали първообрази, предаде dir.bg.

Четете още

Избор на редактора