Министерство любимо, дай си бележника. Слаб две

„Системата цикли. И за това има виновни“. С тези реплики на училищни директори и учители системата на образованието посреща първия учебен ден.

Ако преди година най-съществената грижа на школските шефове бе да завършат навреме ремонта, а на родителите – да купят най-фамозния букет на класната, тази година чиновниците в МОН направиха такъв рестарт на образованието, за който ще се плаща с години.

Като например гафа с умножените часове по български и математика, заради което вкараха във филм десетки директори, които не знаят колко души трябва да назначат.

Или най-пресният пример – блокиралите точно преди 15 септември електронни дневници. Новата система изхвърля школата, които искат до внесат нова информация, и запазва старата.

Зацикля, когато искаш да въведеш нови данни, и оставя налице оценките от предишната учебна година. Кой е прибрал пари в МОН, за да смени с тази система предишната перфектно работеща, не е ясно. И надали ще стане.

Факт е, че в министерството има хора, които ловят риба в мътна вода по време не само на служебните кабинети, но тяхната власт им идва дюшеш. Те никога не са виновни за нищо, въпреки че носят цялата тежест на бумащината, или по-правилно  е да се каже електронщина, на всички скъпи грешки, на които училището е подложено. На това, че родители и директори вече не вярват в МОН. Включително и за това дали ще има газова ваканция.

Когато първият звънец цикли още от първия ден, как да повярваме в образованието на децата си. Иде ни да кажем – министерство любимо, дай си бележника. Слаб две. И не се оправдавайте със системата, тежкото наследство и международното положение. Не ни интересува. Интересува ни единствено какво образование се дава на децата ни.

Четете още

Избор на редактора