Фаворитът на БАФТА е „На западния фронт нищо ново“

Британската академия за кино и телевизия, чиито ежегодни отличия БАФТА за пръв път бяха излъчвани директно по български тв канал (Kino Nova) и заснети от български фотограф (Цветан Лиловски от агенция Булфото), леко се отклони от вече известния списък с филми кандидати за „Оскар“.

За най-достоен както в номинациите, така и в наградите тя избра „На Западния фронт нищо ново“. Първата немска адаптация по класическия антивоенен роман на Ерих Мария Ремарк от 1928 г., продуцирана от Netflix, получи 14 номинации БАФТА и успя да осребри точно половината.

Седем бяха наградите й миналата вечер, сред които за най-добър филм и най-добър режисьор (Едвард Бергер). Това е и рекорден брой награди БАФТА, печелени от филм на чужд език. Досегашният рекорд от пет принадлежеше на „Ново кино „Парадизо“ от 1988 г.

От сцената режисьорът Едвард Бергер отдаде почит към сражаващите се в Украйна и сподели, че е успял да преодолее собствените си съмнения относно заснемането на филма благодарение на дъщеря си Матилда, която го е окуражила, след като прочела книгата в училище.

„На Западният фронт нищо ново“ има и девет номинации „Оскар“, но само две от тях са в основни категории – за най-добър филм и за адаптиран сценарий.

Най-престижните американски кинонагради ще бъдат връчени на 13 март. Неговият основен конкурент – „Баншите от Инишерин“ (също с 9 номинации за „Оскар“) си тръгна с четири награди БАФТА.

Той бе отличен за изключителен британски филм – определение, което ирландският режисьор и драматург Мартин Макдона посрещна с ироничен коментар, оригинален сценарий и две поддържащи роли – мъжка на Бари Киогън и женска на Кери Кондън. Роденият в Дъблин Киогън, който като дете е живял в социални домове, посвети наградата си на „децата от района, от който идва, мечтаещи да постигнат нещо“.

Колин Фарел бе пренебрегнат за сметка на Остин Бътлър, който спечели за най-добра водеща мъжка роля с „Елвис“.

Филмът на Баз Лурман за Краля на рока отнесе още призовете за грим и прически, дизайн на костюми и най-добър кастинг.

Кейт Бланшет за пореден път триумфира в най-добра женска роля с „Тар“.

Големият губещ на вечерта бе носителят на най-много номинации за „Оскар“ (11) „Всичко навсякъде наведнъж“, който получи само една награда от десетте категории, в които се състезаваше на БАФТА – за монтаж.

Сред останалите лауреати на вечерта се наредиха „Пинокио на Гийермо дел Торо“ – най-добра анимация, „Аватар: Природата на водата“ – визуални ефекти, „Вавилон“ – дизайн на продукция, „Под слънцето“ на Шарлот Уелс – най-добър британски дебют.

За най-добър документален филм очаквано бе обявен „Навални“.

Ема Маки беше удостоена с наградата „Изгряваща звезда“ – единственото отличие, което се определя от публиката.

Водещ на церемонията за наградите БАФТА беше актьорът Ричард Грант.

Четете още

Избор на редактора