Фалстарт на прокуратурата на делото за теча на данни от НАП

Прокуратурата се провали още на старта на делото за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) през 2019 г., която доведе до безпрецедентен теч на лични данни.

Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт по делото.

Подсъдими са Кристиян Бойков и собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров.

Разследването първоначално се водеше от специализираната прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде внесен обвинителният акт. След закриването на спецструктурите делото сега ще се гледа в Софийския градски съд.

Според съдебния състав прокуратурата не е посочила точни действия, с които Бойков и Димитров са извършили престъплението, в което са обвинени.

Задължително, според съда, е в обвинителния акт да бъдат хронологично изложени действията на подсъдимите. Има и нарушения от страна на прокуратурата, които са лишили подсъдимите от възможността да разберат в какво са обвинени.

Пак според съда, има и други противоречия. На едно място пише, че Тодоров действал под форма на евентуален умисъл, а в друга част на обвинителния акт се твърди, че действал с пряк умисъл.

През февруари Административния съд – София-град реши, че Националната агенция за приходите е виновна за безпрецедентния теч на лични данни от масивите ѝ, тъй като не е предприела необходимите мерки за защита, с които е можело да предотврати хакерската атака.

Комисията за защита на личните данни констатира преди три години и половина, че приходната агенция е бездействала по отношение на опасността от изтичане на лични данни и издаде 20 предписания, които НАП обжалва в съда. Все още се води дело и в Софийския районен съд, където НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лева, която КЗЛД ѝ наложи след теча на лични данни.

Четете още

Избор на редактора