Ферма за трюфели в района на Балчик посреща туристи

Ферма за трюфели в района на Балчик посреща туристи и се опитва да ги въведе в тайнствения свят на трюфелите. „Тя е обособено място в естествена среда, където всеки турист да може да преживее емоцията от лова на трюфелите, които са скрито в земята съкровище“, казват хората, които посрещат гости във фермата, предава БНР.

Причината трюфелите да са скъп и луксозен продукт е, че те са ценни за кулинарията заради хранителната и здравословната си стойност. Гостите на фермата могат да дегустират продуктите и в същото време да научат как се добива този продукт.

„България през последните години е много важен фактор на пазара на трюфели в световен мащаб, но като лов на трюфели още не сме добре развити. Всички трюфелни държави предлагат такива атракции за своите гости. Ние сме първите в България, които решихме да се насочим в тази сфера. Основната ни дейност досега е била търговия с трюфели и продукти с трюфели“, казва Димитър Димитров.

Трюфелът е вид подземна гъба. Тя живее в симбиоза с някои видове дървета. В България се срещат почти всички видове трюфели, които се използват в кулинарията и в търговията – около 10 вида.Този продукт освен, че придава много добър вкус и аромат на ястието и превръща едно обикновено ястие в гурме ястие, той е много полезен – много силен антиоксидант е, съдържа много минерали и витамини, полезен е за здравето.

„До преди няколко години се смяташе, че трюфели има само в Лудогорието и в Североизточна България, но през последните години се намери трюфел почти във всяка точка на България. И даже има нещо интересно, че през последните няколко години България опроверга твърдението, че трюфелите растат до 1000 м надморска височина.

Намират се трюфели на 1 600 м надморска височина. Учени в България пишат труд върху това, че трюфелите вече се намират на 1 600 м.

Трюфелите се намират с кучета. На времето са ги търсили с прасета, но прасетата, както добре ги намират, така и добре си ги похапват.

Винаги е по-лесно да научиш едно кученце да търси трюфели. Кучетата ги намират, изкопават и дори ги носят в ръката на ловеца. Има един вид трюфел, който е доста скъп – там вече не се разчита кучето да го изкопае и да го донесе, а само да покаже къде е мястото на трюфела. Ловецът изкопава трюфела и го изважда като внимава да не го нарани. Породи кучета, които са подходящи за лов на трюфели са най-вече тези, които са подходящи за лов на птици. Може обаче да се обучи всякакво куче. Познавам колеги, които търсят с немски овчарки.

Има много хора, които са недобросъвестни. Прекопават находищата с цел да извадят трюфелите, които кучетата не ги намират, понеже не са узрели. По този начин може да се унищожат находищата на трюфели и да навредят на природата“, разкрива тайните на занаята Димитър Димитров.

Четете още

Избор на редактора