Фестивалът „Варненско лято“ започна с уличен парад

С пищен уличен парад с кукли стартира 31-вото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Събитието ще предложи българска и международна селекция, улични представления, паралелни програми с изложби, концерти и творчески срещи. Фестивалът има и дигитално издание.

Тази година българската селекция откроява от актуалния театрален афиш осем спектакъла, които демонстрират стремеж към високо художествено ниво, театрално майсторство и интерес към значими теми.

Отличеният с няколко награди „Икар“ спектакъл “Орфей” ще гостува във Варна като част от българската селекция на фестивала. В нея присъства и музикално- театралното събитие „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев и по текстове на действащите лица – всички четиринайсет актриси от трупата на театъра „Българска армия“.

Варненският театър-домакин участва в селекцията с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля. В нея се представя и актьорът-режисьор Ивайло Христов с постановката си „Чест“ (Театър 199) на известната австралийска авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в главната роля.

Едни от водещите лица на съвременния български театър присъстват в селекцията със спектакли, които извеждат на повърхността теми, занимаващи всеки съвременен човек днес – от екологичната криза през борбата между половете до обществената и персоналната толерантност към различните хора. Към тях се причисляват два спектакъла на Стайко Мурджев – „Укротяване на опърничавата“ по зрелищната Шекспирова комедия. В него участват Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева и „Дебело прасе“ по провокативната пиеса от съвременния американски драматург Нийл Лабют с Койна Русева и Анастасия Ингилизова.

Явор Гърдев присъства в селекцията с най-новата си постановка по хапливия и остроумен текст „Това не го казвай“ от номинираната за френската театрална награда „Молиер“ авторка Саломе Льолуш с участието на неповторимите Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а известните актьори Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка, изправена пред дилемите на все по-комплексния съвременен живот в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен.

Фестивалът възстановява представянето на български спектакли с превод на английски език под формата на театрален шоукейс, организиран съвместно с фондация „Арт офис“.

Четете още

Избор на редактора