ФИДЕ даде заден: Признава всички шампиони

ФИДЕ даде заден и реши да признае всичи световни шампиони, незамисимо как са спечелили титлата.

По време на Мача за световната титла в Астана победителят бе определян от международната организация като 17-ия световен шампион.

Това предизвика гневна реакация от страна на шампионите, които са печелили титлата по нокаут системата или път в турнир на най-силните. Всъщност ФИДЕ не слагаше в сметката четирима – Веселин Топалов, Рустам Касимджанов, Руслан Пономарьов и Александър Халифман.

„Колко трябва да си тъп, за да признаеш, че в продължение на 10 и повече години си организирал фалшиви шампионати. Всичко това е посъдимо, защото една международна организация е лъгала не само шахматистите, но и спонсорите и медиите. И феновете, разбира се. Националните федерации са харчили пари за подготовка на кандидатите за световната титла, спонсорите са давали не малки суми  за сериозни наградни фондове, които се осигуряват за финалистите. И сега какво излиза, че всичко е било измама. Тогава нека ФИДЕ да са така добри и да върнат парите на спонсорите“, коментира пред ekspressо.bg българският гросмайстор.

Неговият мениджър Силвио Данаилов също реагира с гневен туит в Туитър. Според него това действие на ФИДЕ е подсъдимо и не е далеч от мисълта да заведе дело в съда в Лозана:

„@FIDE_chess е по-внимателен и смирен днес и някак си „забрави“ за измамата със 17-ия световен шампион. Нямаме търпение да ги съдим, ако настояват на тази срамна и обидна лъжа“.

През 2005 г. Веселин Топалов стана световен шампион в двукръгов турнир на осемте най-силни играчи в света, както Михаил Ботвиник през 1948 г.

Очевидно ФИДЕ реагира и по време на награждаването на Дин Лижен в Астана не изполва формулировката „17-и световен шампион“, а само „световен шампион ФИДЕ 2023“.

И бившият президент на ФИДЕ Кирсан Илюмжиново коментира в интервю за ekspresso.bg, че няма как световни шампиони да бъдат „задраскани“:

„Нокаут системата ФИДЕ въведе през 1995 г. в Сингапур, за да спаси шахматния свят, защото на  спонсорите им стана безинтересно и те си тръгнаха. Нокаут системата добави зрелищност  на игрите. По-късно дори Карлсен каза, че харесва нокаут системата. Тя добави зрелищност, привлече спонсори, и ФИДЕ я поддържаше. Много шахматисти тогава преживяваха и те, и семействата им от премиите, които получаваха, въпреки че бяха елиминирани по време на първенствата.

Всеки от тях е шампион, явление в шахмата, може би трябва да се добави към титлата победител по нокаут система и толкова.

Както казват, от песента не можеш да изхвърлиш куплет, стих. Това е история, историята на ФИДЕ“.

Четете още

Избор на редактора