Филип Лам: ПСЖ не е отбор, а луксозен магазин

ПСЖ дава дивиденти на Катар като политически инструмент, но е разочарование на терена. Това е мнението на бившия капитан на Германия и „Байерн“ и настоящ директор на Евро 2024 Филип Лам. ПСЖ отпадна от Шампионската лига след две загуби с общ резултат 0:3 от „Байерн“.

„Съчувстваш на тези много фенове на ПСЖ, които дойдоха в Мюнхен. Техните надежди, че нещо може да се получи, умират отново всяка година“, написа Лам в колонката си в „Ди Цайт“.

Той смята, че Килиан Мбапе и Лионел Меси не играят по същия начин в ПСЖ, както го правят за националните отбори на Франция и Аржентина.

„ПСЖ има двамата играчи, които зашеметиха света на финала на световното първенство преди три месеца – Меси и Мбапе, плюс Неймар, най-добрия футболист на Бразилия в последното десетилетие, плюс бившия капитан на „Реал“ (Мадрид) и носител на четири титли в Шампионската лига Серхио Рамос, както и двама европейски шампиони (Марко Верати и Джанлуиджи Донарума – б.р.), но въпреки години инвестиции отборът е далеч от това да бъде обичан“, допълва Лам.

Той нарече клуба „луксозна витрина за катарските си собственици“.

„Там са изложени най-ценните неща, които никой не може да си позволи. Политически ПСЖ е инвестиция, която може би се отплаща. Собственикът, държавата Катар, използва Париж и Европа за геополитика, футболистите също. Такъв е светът в момента. Катар се интересува и от „Манчестър юнайтед“.

Но футболът е различен. Големите отбори, с които се идентифицират хората, се развиват в процес. Те могат да успеят със солидарност, с общност. Това са ценностите в Европа, но не и за ПСЖ. На спортно равнище клубът е разочарование.“

Четете още

Избор на редактора