Филмовият фестивал в Кан разстла червения килим

Филмовият фестивал в Кан разстла прочутия си червен килим върху 24-те стъпала на Фестивалния дворец във френския град, съобщи АФП.

Върху фасадата на двореца са монтирани няколко билборда с официалния постер на тазгодишното издание на фестивала с лика на актрисата Катрин Деньов.

Водеща на церемонията по откриването, която започва в 19 часа местно време, е Киара Мастрояни, дъщеря на Катрин Деньов и Марчело Мастрояни.

По червения килим ще мине актьорът Джони Деп. Това ще бележи завръщането през парадния вход на изпадналата в немилост звезда, отстранена от снимачните площадки на Холивуд. Режисьорката Майвен даде на 59-годишния Деп главната роля на Луи Петнадесети в „Жана дю Бари“ – филмът, който ще постави началото на форума. Самата тя пък се превъплъщава в образа на фаворитката на краля.

Прожекцията на „Жана дю Бари“ открива 76-ото издание на най-големия филмов фестивал в света.

Днес 500 именити арт кинорежисьори, сред които Никола Гарсия, Жак Одиар и Ерик Толедано, се събраха на форум, излъчен в рамките на фестивалната програма, за да защитят правата си на артисти от намесата на киноиндустрията.

След официалното откриване тази вечер, в сряда започва надпреварата за наградата „Златна палма“ с прожекцията на „Чудовище“ на японския режисьор Хироказу Корееда, който се бори за второ отличие в Кан след „Джебчии“ (2018).

Четете още

Избор на редактора