Фил Колинс и „Дженезис“ продадоха правата си за 300 млн. долара

Фил Колинс (71) и колегите му от групата Genesis продадоха правата върху музиката си в сделка за 300 милиона долара (269 милиона британски лири), съобщава BBC.

Сделката включва песни, записани от Колинс за соловата му кариера, и музика, която създава за Genesis с кийбордиста Тони Банкс и китариста Майк Ръдърфорд. Включва и соло материал от Ръдърфорд и Банкс. Записите на Питър Габриел, който напусна Genesis през 1975 г., не са част от сделката.

Това би го направило една от най-големите сделки от този вид, поставяйки Колинс и Генезис зад само Боб Дилън и Брус Спрингстийн.

Тези две рок легенди са продали своите каталози в сделки на стойност между 400 и 500 милиона долара. Нийл Йънг също спечели 150 милиона долара, като продаде 50% дял от музиката си през 2021 г.

Фил изнесе последния си концерт в Лондон през март. Изтощеният вече музикант прекара целия концерт седнал на стол. Сбогуването с публиката беше емоционално, но и забавно – в един момент той се пошегува, че „след като се оттегли от музиката, ще трябва да си търси друга работа”.

Концертът се състоя в рамките на турнето „The Last Domino?“, което се проведе след 14-годишна пауза.

„Дженезис“ е основана през 1967 г. и придобива световна слава през 70-те години на миналия век. Но Колинс имаше и завидна солова кариера през 80-те и 90-те години. Някои от най-известните му хитове са „In the Air Tonight“, „One More Night“ и „Another Day in Paradise“.

 

Четете още

Избор на редактора