Финландия: Дните на рок-звездата приключиха

„Дните на рок-звездата приключиха“, гласи заглавието на португалския в. „Диариу ди нотисиаш“ за изборите във Финландия, оповестявайки загубата, претърпяна от министър-председателката Сана Марин срещу десноцентристките сили.

Консервативната Национална коалиционна партия (НКП) спечели победа на оспорваните парламентарни избори във Финландия, крайнодясната партия „Финландците“ получи рекордното второ място, а социалдемократите на министър-председателя Сана Марин завършиха на трето. „Въз основа на този изборен резултат ще започнем преговори за съставяне на правителство във Финландия“, заяви лидерът на НКП Петери Орпо. Той ще може да избира дали да управлява с Марин или с крайнодесните като партньори. Той има разногласия и с двете по някои теми.

Консерваторите спечелиха след кампания, доминирана от икономиката, отбелязва френският в. „Монд“. Лидерът на НКП наблегна на темата за държавния дълг, който той обеща да намали чрез съкращаване на социалните разходи. В резултат неговата партия отбеляза най-голям ръст (3,6 пункта) и спечели осем нови места в парламента.

Самият Орпо е донякъде скучен политик, без международен авторитет – профил, който контрастира с този на настоящия лидер на социалдемократите.

В следизборната си реч Сана Марин поздрави победителите, но отбеляза подобрение що се отнася както до гласовете за своята партия, така и в прогнозирания брой депутати. „Това е наистина добро постижение, въпреки че днес не завърших на първо място“, каза тя пред поддръжници в Хелзинки.

„Демокрацията проговори, финландският народ даде своя глас, а празникът на демокрацията винаги е нещо прекрасно. Имаме сериозни основания да се радваме на този резултат“, добави Сана Марин.

Лидерът на НКП Петери Орпо заяви пред обществената телевизия, че резултатът е „голяма победа“ и увери, че неговата страна ще остане солидарна с Киев по време на неговия мандат.

„Първо към Украйна: ние сме до вас, с вас“, заяви Орпо на събитието по случай победата на изборите. „Ние не можем да приемем тази ужасна война. И ще направим всичко, което е необходимо, за да помогнем на Украйна, на украинския народ, защото той се бори за нас. Това е ясно.“

„А посланието към Путин е: махнете се от Украйна, защото ще загубите“, добави вероятният бъдещ премиер.

Четете още

Избор на редактора