Финландия затваря границата за руски туристи в полунощ

Финландия затваря границата си за руски туристи от утре. Тя е последната от съседите на Москва в ЕС, която направи това.

Полша, Естония, Латвия и Литва затвориха границите си за руски туристи по-рано този месец, уточнява BBC.

Но на руснаците все още ще бъде разрешено да посещават семейството си или да работят и учат във Финландия, каза външният министър.

Решението идва, след като броят на руснаците, пристигащи на границата, се увеличи след повикването на 300 000 запасняци от президента Владимир Путин.

На граничните пунктове се образуваха опашки, докато хората се опитваха да избягат, включително дълги опашки на границата на Русия с Грузия, която не изисква виза за пътуване.

Финландия, която има обща граница с Русия от 1300 км и изисква виза, също отчете увеличение на хората, които се опитват да пресекат границата след частичната мобилизация. В четвъртък, финландският външен министър Пека Хаависто каза на пресконференция, че заповедта за мобилизация е имала „значително въздействие“ върху нейното решение.

„Решението за затваряне на границата има за цел да предотврати напълно настоящата ситуация на руския туризъм към Финландия и свързания с него транзит през Финландия“, каза той.

Решението влиза в сила в полунощ и също така забранява на руснаците с шенгенски туристически визи да влизат в страната.

Г-н Хаависто също каза, че потокът от руснаци се разглежда като застрашаващ международните отношения на Финландия.

Четете още

Избор на редактора