ФИФА забранява капитанските гей ленти

ФИФА е напът да забрани използването на капитанските ленти в цветовете на дъгата на предстоящото Световно първенство за жени през лятото.

Шефката на Германската федерация Маика Фишер каза, че ФИФА ги е информирала, че ще трябва да носят предоставени от ФИФА капитански ленти на Мондиала.

На финала на Европейското първенство през 2022-ра капитанките и на победителките от Англия – Леа Уилямс, и на загубилите от Германия – Александра Поп, носеха ленти в цветовете на дъгата в подкрепа на правата на ЛГБТ хората.

Редица капитани в мъжкия футбол бяха готови да носят многоцветни ленти с посланието „Една любов“ на Световното в Катар, но в последния момент ФИФА забрани и заплаши нациите със санкции, което отказа всички.

Според „Билд“ от Германската федерация изрично са попитали ФИФА дали не може да направи изключение за нациите, които искат да носят различни капитански ленти, но Международната централа е отказала.

Говорител на ФИФА обаче опроверга информацията, заявявайки, че „все още не е взето никакво окончателно решение и че преговорите с футболистите и местните федерации продължават“.

Четете още

Избор на редактора