Фондация на Бил Гейтс дава $1,4 млрд. за дребните фермери

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обещава да предостави 1,4 милиарда долара в подкрепа на фермери с малки стопанства, за да могат да се справят с въздействието на климатичните промени, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Инициативата е част от усилията, които лидери от целия свят полагат в рамките на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в Египет в египетския курорт Шарм ел Шейх, да увеличат обемите на т.нар. „адаптивно финансиране“. „То е свързано с инвестиции, които надхвърлят рамките на обичайните бизнес практики и са съобразени с възможните ефекти, които измененията на климата оказват върху съответната дейност“, информира сайтът на международната организация за анализи и проучвания Световен институт за ресурсите (WRI).

Светът не прави достатъчно, за да помогне на по-бедните нации да се справят с ефектите от глобалното затопляне, обяви Организацията на обединените нации (ООН) през миналата седмица. Финансирането трябва да бъде увеличено на 340 милиарда долара годишно до 2030 г., добавя ООН.

Ангажиментът, поет от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, обявена на климатичния форум в Шарм ел Шейх, ще помогне на фермерите с по-малки стопанства в Субсахарска Африка и в Южна Азия да изградят устойчиви модели на труд и да повишат добивите си, отбелязва Ройтерс.

„Прехраната и доходите на над 2 милиарда души зависят от малките ферми, но по настоящем по-малко от 2 процента от финансирането в глобален мащаб, свързано с климата, е насочено, за да им помогне да се адаптират към климатичните промени“, се казва в съобщение на фондацията „Гейтс“.

Четете още

Избор на редактора