Фонд на Банката за развитие инвестира €2.5 млн. във велосипеди на ток

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) от Групата на ББР ще инвестира 2,5 милиона евро в развитието на компанията Econic One – лидер в производството на smart електрически велосипеди в България.

Договорът за отпускане на финансирането беше подписан от изпълнителния директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев, изпълнителния директор на ФКИ Стефан Тъмнев и основателя на Econic One Галин Бонев.

„Стратегическият приоритет на ББР е да подкрепя малкия и средния бизнес, изпитващ трудности в своето прохождане и развитие. За нас е огромно предизвикателство да помогнем на тази млада компания, която расте бързо и стабилно, да сбъдва мечтите си“, каза Цанко Арабаджиев.

По последни данни България е сред петте най-големи производители на велосипеди в Европа. Econic One е нов водещ играч в дизайна, производството и пазарното развитие на висококачествени електрически байкове със smart технология, която създава и поддържа.

„Мечтаем за зелени и чисти градове, пълни с велоалеи. Плановете ни са да растем всяка година и да продължим да вдъхновяваме хората да се придвижват по-чисто и по-умно“, коментира Галин Бонев, изпълнителен директор на Econic One.

С финансовата и експертна помощ на Фонда за капиталови инвестиции компанията ще продължи да инвестира в проучвания и развитие на технологията, за да отговори на нуждите на днешните любители на колоезденето. Усилията ще бъдат насочени и към подобрения на базата и разрастването на IT и продуктовите отдели.  В екипа на фирмата вече работят 70 души от България, Германия и САЩ.

„Ще подкрепим амбициите на Econic One да застане начело на микромобилния сектор и да разшири влиянието си в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ“, заяви изпълнителният директор на ФКИ Стефан Тъмнев.

Това е петата сделка на Фонда, който бе създаден през 2018 г. и осигурява дялов капитал за растеж на малките и средни предприятия в страната.

Дъщерното дружество участва в капитала на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, М2ПРОМ и IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“).

Четете още

Избор на редактора