Фонд на Банката за развитие продаде своя дял от мебелен гигант

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) на Българската банка за развитие излезе с успех от сделката си с мебелната компания „М2 ПРОМ“, която беше закупена изцяло от френският гигант в оборудването на търговски пространства „Линдера груп“. „М2 ПРОМ“ създава оборудване за световни търговски марки, сред които „Dior”, „Swatch” и „Tissot”, хотелиерския гигант „ACCOR“, бутикови мебели за “Lagardère” и др.

Фондът за капиталови инвестиции придоби дял  капитала в „М2 ПРОМ“ през 2020 г. Така компанията увеличи значително капацитета и качеството на производството си. Въпреки икономическите трудности заради пандемията от COVID-19, „М2 ПРОМ“ отбелязва ръст в приходите си от продажби, като реализира близо 5 пъти по-голям оборот, достигнал размер от 6 777 000 лв. през 2021 г.

С подкрепата на фонда на ББР компанията успя да изгради нова производствена база и да закупи последно поколение софтуер за проектиране и изпълнение на поръчки, като създаде 18 нови работни места за висококвалифициран персонал. Подкрепата на ФКИ й помогна да изпълни по-сложни и мащабни проекти за едни от най-големите имена в модния, производствения, хотелиерския и хранително-вкусовия бизнес.

След придобиването от френския собственик „М2 ПРОМ“ ще продължи растежа си, а бъдещите продукти ще останат с марката „Произведено в България“.

Фондът за капиталови инвестиции от Групата на ББР е създаден през 2018 г. с капитал от 65 млн. лв. Дружеството участва в капитала и подпомага развитието на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“) и „Econic One“.

Четете още

Избор на редактора