Фон дер Лайен предупреди Китай да не въоръжава Русия

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди китайския президент Си Цзинпин да не доставя оръжия на Русия във войната в Украйна, съобщи ДПА.

„Въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения“, заяви тя след среща с китайския президент.

Относно прекратяването на войната в Украйна Фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз разчита на Китай да „изиграе своята роля и да насърчи справедлив мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

В разговорите си със Си Фон дер Лайен е подчертала подкрепата си за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски и е приветствала предупрежденията на Китай срещу използването на ядрени оръжия.

Фон дер Лайен определи като „положителен“ факта, че китайският президент е готов да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде АФП. Си Цзинпин „потвърди желанието си да разговаря, когато условията и времето са подходящи“, допълни тя.

Си заяви, че Китай желае да засили взаимното стратегическо доверие с ЕС, съобщи Ройтерс.

Китай и ЕС трябва да установят коректно взаимно разбиране и да избягват недоразумения и погрешни оценки, заяви Си по време на срещата с Урсула фон дер Лайен в Пекин, съобщи китайската телевизия.

От 13 до 15 април на посещение в Китай ще бъде върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи днес неговият говорител Петер Стано.

Четете още

Избор на редактора