Фори Светулката си направил своя църква в Перник

Христофор Събев, легендарният поп от 90-те години, има своя църква със свещеници в Перник, които работят в съюз с гръцкия владика Христофорос. Митрополитът от южната ни съседка имал манастир на остров Саламин и църква в Атина. Църквата е срещу стария календар и срещу икуменизма – движение за обединение на всички християнски църкви.

Фори Светулката живее скромно на квартира в столичния квартал „Люлин”. Казва, че служи на Бог, взема символична пенсия и това е напълно достатъчно, за да се чувства добре, писа „Уикенд“. Той продължава да се бори с агентите в расо, както нарича свещениците с досиета в Държавна сигурност.

За разпространение на позиви преди 1989 г. и за нелегални събирания тогавашният йеромонах Христофор е лежал в затвора. Той е участник в работата на Кръглата маса и депутат от СДС в 36-ото Народно събрание.

Христофор Събев бе в дъното на разкола в Българската православна църква. Затова през 90-те години бе отлъчен от църквата. През 1995 г. емигрира в щата Юта, САЩ, но после се завърна в България.

Четете още

Избор на редактора