Франция влага 2 млрд. евро, за да качи хората на колела

Правителството на Франция планира да вложи 2 милиарда евро до 2027 г. за подобряване на велосипедната инфраструктура и за предоставянето на държавни субсидии на тези, които желаят да си купят велосипеди.

Стъпката е опит да ограничи автомобилното движение по пътищата на страната и да стимулира карането на колело, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта на управляващите в Париж е да бъде удвоена дължината на велоалеите във Франция. Правителството на страната ще отделя всяка година, между 2023 г. и 2027 г., по 250 милиона евро за изграждането на нови велоалеи.

Останалите средства, които са предвидени за изпълнението на плана, ще бъдат насочени за финансирането на мерки, насочени към насърчаване на колоезденето.

„Правителството иска да превърне колоезденето в привлекателна алтернатива на шофирането и то да се превърне в начин за придвижване, който е достъпен за всички, от децата до най-възрастните хора“, заяви пред изданието „Паризиен“ френският делегиран министър по въпросите на екологичния преход и териториалната кохезия, отговарящ и за транспорта, Клеман Бон.

Целта на правителството в Париж е дължината на велоалеите във Франция да бъде увеличена от около 50 000 километра днес до 80 000 км през 2027 г. и до 100 000 км през 2030 г.

Ще бъде даден приоритет на изграждането на нови велоалеи в по-малките градове и в селските райони на страната, тъй като по-големите населени места вече са получили значително финансиране от държавата за развитие на велосипедната инфраструктура, отбеляза Клеман Бон.

През миналата година френският премиер Елизабет Борн обяви, че ще бъдат осигурени средства за уроци по колоездене за 800 хиляди ученици в страната.

Френските власти се надяват, че чрез увеличението на държавната помощ за развитие на колоезденето ще допринесат за енергийната трансформация и за гарантиране на по-здравословни условия на живот на хората, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора