До €750 глоба за отворени врати при включен климатик

Докато цяла Европа се бори с екстремни горещини и нарастващи разходи за енергия това лято, някои от държавите дори издадоха укази за глоба, ако се установи разхищение на енергия.

Във Франция управители и собственици на климатизирани магазини, които си позволяват да оставят вратите на помещението отворени при включен климатик, могат да бъдат с наказани с до 750 евро. Там се забранява и използването на светещи улични рекламни пана и табели между 1 след полунощ и 6 сутринта. Изключение правят светещите рекламни табели, които се намират на гарите и летищата. Мерките включват изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Уличното осветление няма да бъде засегнато.

Испания пък издаде указ, изискващ климатизацията на обществените места да бъде настроена на или над 27 градуса. Мярката ще важи за офиси, магазини, барове и ресторанти, както и системите на градския транспорт и транспортните центрове. В указа се нарежда поддържане на отоплението на или под 19 градуса по Целзий през зимата. Указът е част от законопроект, приет от испанското правителство в опит да се намали потреблението на газ в страната със 7%, в съответствие с неотдавнашните енергийни споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често.

Четете още

Избор на редактора