Франция заделя 250 млн. евро за колоездене

Правителството на Франция обяви, че през 2023 г. би увеличило държавната помощ за развитие на колоезденето в страната, съобщи Ройтерс.

Ще бъде създаден нов фонд, в който ще бъдат вложени 250 милиона евро, заяви пред журналсти френският премиер Елизабет Борн. Тя допълни, че от него ще бъдат осигурени средства за уроци по колоездене за 800 хиляди ученици и ще бъде отпуснато финасиране за подобряването на велосипедната инфраструктура.

Борн каза още, че велосипедите са се превърнали в най-продаваните транспортни средства във Франция благодарение на държавните субсидии за закупуването и ремонта им, както и поради 14-те хияди километра новоизградени велоалеи. През 2021 г. в страната са продадени 2,7 милиона колела, уточни френският премиер.

Френските власти се надяват, че чрез увеличението на държавната помощ за развитие на колоезденето ще стимулират използването на велосипеди като алтернативен транспорт в селските райони на страната, ще допринесат за енергийната трансформация и за гарантиране на по-здравословни условия на живот на хората, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора