Франция ни даде вариант за Северна Македония, „Възраждане“ го отхвърли, без да го чете

„Възраждане“ отново изригна със закани за протести. Този път срещу предложението на френското председателство, свързано с ветото за начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС). Резките движения, характерни за тази партия, не биха учудили никого, ако не бе станало ясно, че сподвижниците на варненския радетел за руски интереси скачат на протест, преди дори да са прочели документа.

Френското предложение е получено в комисията по външна политика на НС в 15:29 ч в петък. Зам.-председателят на комисията Ангел Георгиев (от „Възраждане“) му хвърлил едно око и веднага обяви пред БТА:

„Не съм успял да се запозная с него. Но, разлиствайки, видях някои крайно притеснителни неща. Например това, че с доста гъвкави и същевременно хлъзгави формулировки, които могат да се тълкуват по различен начин, се говори за малцинства и общности в Северна Македония“, заявява Георгиев. Според него е престъпление България да приеме „нещо подобно“.

„Ако се стигне до гласуване в НС, се надявам предложението да бъде отхвърлено, защото ние от „Възраждане“ категорично сме заявили, че сме абсолютно против такива предложения“, натъртва той. И обявява протест пред парламента във вторник, където „категорично ще се борят с всички сили и средства срещу вдигане на ветото“. Напомняме: вечерта преди деня на гласуването на вота на недоверие към правителството „Петков“. Когато ще има и митинг в подкрепа на правителството.

По-късно БНР и БГНЕС разпространиха информация за съдържанието на документаот френското председателство. В него е записано, че „преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония“. За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета.

В преговорната рамка е включено и изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство от 2017 г. и Декларацията от София от май 2018 г. Т. е. все неща, които устройват България, но Русия – едва ли.

Четете още

Избор на редактора