Франция предлага стратегия „Произведено в Европа“

Франция предлага ЕС да смекчи правилата си за държавната помощ и финансирането за компаниите в отговор на провокиралата множество спорове програма за субсидии, приета от САЩ, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон планира да обсъди плана за действие „Произведено в Европа“ с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Париж по-късно днес, обяви френското правителство.

Макрон иска опростяване на правилата и процедурите на ЕС, най-вече за важни инициативи в общоевропейски интерес, като и за държавната помощ и нови финансови ресурси за инвестиции.

Американският президент Джо Байдън подписа през август т.нар. Закон за намаляване на инфлацията, който пренасочва милиарди долари към „зелена“ енергия и инвестиции в социална справедливост.

Според Европейската комисия законът поставя европейските компании в неблагоприятно положение спрямо американските им конкуренти. Европа се опасява, че това може да доведе до преместване на производства и загуба на работни места. Поради това от известно време Франция настоява за силен общоевропейски отговор.

Френското правителство посочи, че очаква предложенията на ЕК по въпроса преди следващата среща на върха на ЕС, която е планирана за началото на февруари.

Част от стратегията „Произведено в Европа“, според Макрон, ще бъде нов суверенен фонд, който да осигури необходимото финансиране за всички европейски страни, съобщава германският в. „Ханделсблат“. Идеята предвижда да се използват средства от съществуващи европейски фондове, като средствата за възстановяване след ковид пандемията, които да бъдат пренасочени към проекта.

Париж предлага и фискален инструмент, който би могъл да проправи пътя към общоевропейско кредитиране.

Целта на Франция е преструктуриране на промишлената политика на ЕС, за да бъде намалена зависимостта в ключови сектори, допълва „Политико“.

Четете още

Избор на редактора