Френската багета получи статут на наследство на ЮНЕСКО

Френската багета – „250 грама магия и съвършенство“, по думите на президента Еманюел Макрон, и един от неизменните символи на нацията – получи статут на наследство на ЮНЕСКО.

Багетите с хрупкава външна част и мека средна част са останали квинтесенция на френския живот дълго след като други стереотипи като баретите и нанизите от чесън са отстъпили на заден план.

Агенцията на ООН даде „статут на нематериално културно наследство“ на традицията за приготвяне на багети и на начина на живот, който ги заобикаля.

По данни на Националната федерация на френските пекарни всяка година във Франция се изпичат повече от шест милиарда багети, но статутът на ЮНЕСКО идва в труден момент за индустрията.

От 1970 г. насам Франция губи около 400 занаятчийски пекарни годишно – от 55 000 (една на 790 жители) до 35 000 днес (една на 2000).

Спадът се дължи на разпространението на индустриалните пекарни и на супермаркетите извън града в селските райони, докато жителите на градовете все повече избират хляб и заменят багетите с шунка за бургери.

По-ранната история на багетите е доста неясна.

Някои твърдят, че дългите хлябове са били разпространени още през XVIII в., а според други е било необходимо въвеждането на парните пещи от австрийския хлебар Август Занг през 30-те години на XIX в., за да се оформи съвременното им въплъщение.

Четете още

Избор на редактора