Хакери блокират над 3000 ветеринари, БАБХ без връзка с поделенията си

Хакери блокират втори ден работата на над 3000 ветеринарни лекари в страната, лаборатории, агроаптеки и поделенията на Българската агенция по безопасност на храните. Както пръв еkspresso.bg съобщи още вчера на обяд, злонамерена атака извади от строя Националната информационна система за регистрация, идентификация, проследяване, движение и контрол на здравния статус на животните (ВетИС). Тя е част от системите, свързани с националната сигурност на страната, тъй като в нея се съхраняват данни – актуална и историческа информация за здравеопазването на животните, което е пряко свързано със здравето на хората.

До момента няма официална информация дали има загуба на данни и доколко големи са щетите, причинили хакери. Освен ВетИС от вчера извън строя е и сайта на БАБХ bfsa.bg. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов съобщи първо за еkspresso.bg вчера, че за атаката веднага са подадени сигнали към ДАНС и ГДБОП.

В системата ВетИС се съхраняват данни за над 18 млн. животни, над 588 хил. обекта с епизоотично значение,  над 3 000 ветеринарни специалисти, над 1 млн. паспорти на животни и и над 300 хил. ветеринарномедицински свидетелства.

Във ВетИС се въвеждат се и обработват данни за свързани с мерките по превенция, контрол, ограничаване и ликвидиране на заразните огнища на болести по животните. При възникване на заразно заболяване се отразяват и обработват данни по регистрация, текущ мониторинг, ограничаване и ликвидация на заразните огнища, автоматично се определят Въвеждане и обработка на данни – идентифициране и ликвидиране на случаи на остри заразни болести, както и организиране на бърз отговор при възникване на епидемични ситуации с възможност за приоритетни действия сред уязвимите групи от обществото. Предоставят се конкретни и обобщени данни за подпомагане оценката на риска от разпространение на заболявания.

В системата се обработват и съхраняват актуални и исторически данни за проследяване на целия жизнен цикъл на всяко животно и здравословния му статус – т.е поддържа се електронно досие за всяко животно, подлежащо на идентификация. Подготвят се и се издават паспорти, удостоверения и др. Във ВетИС се съхранява и регистъра на ветеринарномедицинските заведения (ветеринарни кабинети, клиники, аптеки и лаборатории). Оттам се тегля и цялата информация за поддържаните от БАБХ регистри, които са налични в сайта й – общо над 20 регистъра. Сред тях са: Регистър на животните; Регистър на собствениците на животни; Регистър на ветеринарномедицинските заведения; Регистър на ветеринарномедицинските служби; Регистър на болестите по животните; Регистър на физическите лица; Регистър на юридическите лица; Регистър на официалните ветеринарни лекари; Регистър на регистрираните ветеринарни лекари, ветеринарни техници. Целта на всеки от регистрите е да се съхранява информация за всяка категория обекти и да се предоставя при различните дейности на системата или да се обменя (експортира) с други системи на МЗХ (например Фонд „Земеделие”- Разплащателна агенция).

От ВетИС информация черпи Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие“ при изплащането на субсидиите на земеделските производители в страната. Не е ясно, ако има загуба на информация заради хакерската атака, дали това няма да забави изплащането на субсидиите и директните плащания за земеделците.

За планирана злонамерена атака към ВетИС говори още преди месец бившият вече заместник-министър на земеделието Иван Христанов. Той посочи, че информацията е била качена в държавния “облак”, за да бъде по-добре защитена, но явно въпреки това хакерите са се докопали до системата.

Очакванията са ВетИС да заработи отново в понеделник, но дотогава е блокирана цялата дейност не само на ветеринарите в цялата страна, но и дейността на ветеринарните лаборатории.

Четете още

Избор на редактора