Халеп заведе жалба в съда срещу наказанието за допинг

Жалбата на румънката Симона Халеп срещу решението на Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис (ITIA) да я лиши от участие за четири години заради нарушение на антидопинговите правила, беше регистрирана от Спортния арбитражен съд (КАС).

На 12 септември ITIA обяви четиригодишното наказание на Халеп. Дисквалификацията й започва от 7 октомври 2022-а и ще продължи до 6 октомври 2026 година.

„Арбитражното производство в КАС започна. В съответствие с кодекса на поведение страните обменят писмени становища и се сформира арбитражен състав, който да вземе решение по този въпрос“, се казва в съобщението на съда.

Малки следи от забранено вещество в тялото на Халеп бяха открити при допинг тест от 29 август 2022 година. ITIA спря временно правата на Халеп на 21 октомври 2022 година. В нейната проба е открит „роксадустат“, който е включен в списъка на забранените вещества от Световната антидопингова агенция (ВАДА). Второто обвинение е свързано с нередности в биологичния паспорт на Халеп.

31-годишната румънка има общо 24 титли от турнирите на Женската тенис асоциация на сингъл и една на двойки. Халеп има и два трофея от Големия шлем – Откритото първенство на Франция (2018) и Уимбълдън (2019). Тя оглавяваше световната ранглиста за жени в продължение на 64 седмици.

Четете още

Избор на редактора