Хеликоптер разпръсна на плажа долари с лика на Тодор Живков

Хеликоптер сътвори шоу на плажа до къмпинг „Градина“ в събота сутринта, като разпръска стотици банкноти от 100 долара с лика на Тодор Живков.

Вертолетът прелетял на опасна височина над плажа. Свидетели разказват, че е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над една лодка, предаде NOVA.

Ресорният министър Георги Гвоздейков разпореди пълна проверка на случая. Той определя ситуацията като недопустима. По информация на очевидци полетът е извършен около 5:20 часа.

От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора, които са извън кабината на хеликоптера и изхвърлят предмети по плажа, съобщават от транспортното министерство.

Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено.

Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство.

Първоначалната проверка на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ показва, че пилотът е Веселин Стоянов, а за конкретния полет няма издадено разрешение.

По-късно в същия ден пилотът е информирал за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.

Ако при проверката бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор.

„Хеликоптерът се въртеше в продължение на 10-15 минути. След това отлетя. Кръжеше много ниско. Имаше хора, всички крещяха, викаха – лудница. Хвърчаха някакви хартии, повечето отидоха в морето”, каза очевидец.

„Този, който е направил това нещо, трябва да мине и събере тези материали. Нека да помислят кои отговорни институции да се намесят, защото това допълнително замърсява плажа”, посочи туристката от София Жаклин.

Четете още

Избор на редактора