Украински министри загинаха при катастрофа с хеликоптер

Осемнадесет души, включително министърът на вътрешните работи на Украйна, загинаха след като хеликоптер се разби до детска градина в източно предградие на столицата Киев.

Три деца са сред загиналите, а други 15 са настанени в болница, уточни BBC.

Министърът Денис Монастирски беше с още осем души в хеликоптера.

Неговият първи заместник-министър и държавният секретар също са загинали, казаха служители, когато хеликоптерът падна в предградието Бровари.

42-годишният вътрешен министър беше виден член на кабинета на президента Володимир Зеленски и изигра ключова роля в информирането на обществеността за жертвите, причинени от руски ракетни удари, откакто Украйна беше нападната през февруари 2022 г.

Шефът на националната полиция Игор Клименко написа във Фейсбук, че хеликоптерът е на украинската държавна служба за извънредни ситуации.

Заместник-началникът на президентската канцелария на Украйна Кирило Тимошенко каза, че министърът е бил на път към „гореща точка“ на войната, когато хеликоптерът му е паднал.

Ръководителят на регионалната военна администрация на Киев Олексий Кулеба каза, че трагедията в Бровари е оставила 29 ранени и 18 убити.

След катастрофата е избухнал пожар в близост до детската градина и децата и персоналът са били изведени от сградата. Останките от хеликоптера се виждаха пред горяща сграда.

 

Четете още

Избор на редактора