Хипопотамите на Ескобар от 4 станали 130. Напаст, ще ги разселват

Колумбия обяви планове да изпрати 70 хипопотама, наследници на „кокаиновите“ хипопотами на Пабло Ескобар, в светилища в Индия и Мексико, се казва в материал на  „Washington Post“. Тези животни са потомци на четири африкански хипопотама, които са били незаконно внесени от наркобоса Пабло Ескобар през 80-те години. Те са били част от колекцията му от екзотични животни като слонове, жирафи и антилопи в частен зоопарк в неговия имот в Западна Колумбия.

След като Ескобар се предаде през 1991, правителството конфискува имуществото му, но хипопотамите избягаха и се разхождаха свободно. Те не са местни в Южна Америка. Без естествени врагове, агресивните териториални животни са се заселили в река Магдалена в централна Колумбия.

Ненаситните тревопасни животни поглъщат растителния свят, изтласкват местните животни, замърсяват почвата и водата, и заплашват хората. Местната агенция за околната среда регистрирала две атаки срещу жители през 2021.

За 30 години четирите хипопотама са се размножили до 130. Местното население се почувствало застрашено от тях. Губернаторът на региона предложил план за справяне със заплахата – изпращането им в Индия и Мексико.

Очакванията са разрешителните да бъдат одобрени през първата половина на тази година, за да се организира въздушният транспорт.

Нарастването на популацията на хипопотамите сериозно предизвикателство пред местните жители, които са застрашени от животните, стигащи тегло от 2-3 тона.

През 2022 г., след неуспешни опити за стерилизация, правителството обявило хипопотамите за инвазивен вид, отваряйки вратата за бракониерство.

60 животни се предвижда да се изпратят в Индия, а 10 – в Мексико. Властите ще наемат товарни самолети, способни да превозват 20 до 30 хипопотама, от беларуска компания. Полет до Мексико може да струва 400 000 долара, а до Индия – около 900 000 долара. Всеки хипопотам трябва да бъде поставен в специална дървена клетка, която може да струва до 10 000 долара.

Четете още

Избор на редактора