Хитрите свраки с двата крака, или…

Трите  бивши управляващи партии – “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и БСП следизборно се запътват ударно към приключване на политическия си живот. ПП се очертават партия еднодневка, която след няколко брокерски изяви и провала им в други, бързат сами да напуснат, преди да бъдат погнати в съда, както се е случвало с някои техни представители преди време. А ДБ и БСП вероятно ще удължат за кратко агонията си, заради вътрешнопартийни мераци и илюзии, че ако се сменят лидерите си, ще успеят да се измъкнат от блатото.

Това, което се наблюдава след анонса на ГЕРБ за правителство, подкрепено на евроатлантически принцип, е втвърдяване на тона и изваждане на непродуктивната мантра от миналото за тотално изчегъртване. И едва ли не, лидерът на ГЕРБ сам да облече раирания костюм, да си посипе главата с пепел, да поздрави Петков и Рашков, че са го арестували и също като тях да пренебрегне решенията на съдебната власт. Както, например и Корнелия Нинова се противопоставя на призоваването от прокуратурата, а нейни представители не приемат решението на съда да върне Кирил Добрев в ръководството, защото си имали устав, който бил над съда. Ако БСП още живее с историческите традиции за “ръководната” роля на партията, то поведението на ПП си е чист Остап-Бендеров номер – ако мине. Но ако не мине, няма лошо, ние ще си заминем да търсим нови, които да излъжем. А тези, които ни гласуваха доверието – кучетата ги яли…

Как иначе да си обясним, че срещу предложението на ГЕРБ, ПП излиза със своя “програма” от десетина точки, галещи слуха, но са откровено популистки и ако бъдат изпълнени, ще ни задължат с десетки милиарди допълнително. Превръщат се в партия, която, освен, че рушеше докато управляваше, сега иска да попречи на измъкването от кризата и да спре развитието на страната. Противопоставят се, но няма градивност. Не знаят какво ще направят с мандата си, ако се стигне до него, но всички са им криви. А сега и президентът им е крив, защото искал да управлява вечно. Не така, но не и иначе! Против служебни правителства са, но и няма да подкрепят спасително правителството.

Е, това ако не е безхаберие. Точно то ги свали от власт, а не заговор на “статуквото”. Ако беше друго, щяха да получат доверието на избирателите и щяха “да продължат промяната”, както евфеместично се представяха. Но вместо да се освестят, пуснаха мантрата за купените избори. Излиза, че не приемат реалността, живеят в собствен свят, заинатили са се като деца. Но от това няма полза за хората. Те не са овце, които насила да ги направят първа политическа сила и им върнат управлението. Няма да се учудим, ако скоро обвинят народа, че не ги е оценил. Изводът е, че са безполезни.

По-същественото е дали ще се намери достатъчно разум в избраниците на народа, да осъзнаят необходимостта да съставят правителство, като пренебрегнат дребни сметки и пристрастия. Не че животът няма да продължи, ако за пореден път не се разберат и се стигне до нови избори. Вижда се, че от тази поредна мантра, утешителна и вдъхваща фалшива надежда на загубилите, че могат да си върнат позициите след нови избори, няма полза.

Народът го е казал: хитрита сврака, с двата крака. Все още има време да седнат на масата за преговори. А и кукловодите им едва ли искат да са непрекъснато извън трапезата на властта. Както се втвърди тонът, така изведнъж може да се окаже, че било надхитряне. И една по една бившите управляващи да поискат своя пай. Нима обвиненията на ПП, че президентът искал да управлява вечно, не са “черна” завист, че той ползва облагите на властта…

Затова нека не избързваме. Има достатъчно време най-вече за публичен дебат. Не зомбирани в миналото, а обсъждане на предложените програми за управление. И разбира се, обединение в евроатлантическите ценности. Смешно е точно тези партии да имат конституционно мнозинство и да не го използват.

От Фейсбук профила на автора

Четете още

Избор на редактора