Хитът турски сериали – излъчват се сега 100 в 150 държави

Износът на турски сериали тази година се очаква да надхвърли 600 милиона долара, прогнозира Шекиб Авдагич, председател на Истанбулската търговска камара (ИТК), съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

По думите му близо 100 турски телевизионни сериала се излъчват в поне 150 държави по света.

Турски телевизионни сериали, филми, продукции, телевизионни предавания, развлекателни програми и пр. са представени на международния панаир MIPCOM в Кан, който ще бъде отворен от 17 до 20 октомври.

Изложението дава възможност на продуцентите да се срещнат с потенциални клиенти и да представят продукциите си. Общо 20 компании от Турция участват в панаира посредством организираното от ИТК национално представяне, а 13 компании участват със свои индивидуални щандове.

По думите на Авдагич пандемията се е отразила на цените на телевизионните сериали.

„Преди пандемията общите световни продажби на един епизод от добър турски сериал достигаха 650 000 долара, докато сега общите приходи от един епизод са 350-400 000 долара. Но броят на продажбите ни се увеличава бързо“, каза той.

Обръщайки внимание на добавената стойност на износа на турски сериали, Авдагич каза: „Пренасянето на нашата култура в света е също толкова важно, колкото и нейната икономическа стойност“.

По думите му турските сериали се радват на голям успех в европейски държави като Италия и Испания, а Латинска Америка, един от регионите с най-голямо увеличение на търсенето, се е превърнала почти във „втора родина на турските телевизионни сериали“.

Четете още

Избор на редактора