Хотелите в Лондон препълнени за погребението на Елизабет II

Лондон се подготвя да посрещне стотици хиляди души за погребението на кралица Елизабет II, като хотелите са пълни и надуват цените, а транспортът се очаква да бъде претоварен, предаде Франс прес.

„Хотелите ни в центъра на Лондон и край замъка Уиндзор са изцяло резервирани, а търсенето се засилва край гарите и метростанциите в целия град“, посочва хотелската верига на ниски цени „Тревълодж“ (Travelodge). В комюнике до АФП тя уточнява, че резервации постъпват от всички краища на Великобритания и на планетата.

Директорката на браншовата асоциация „Ю Кей Хоспиталити“ (UK Hospitality) Кейт Никълс потвърждава, че има скок на резервациите в лондонските хотели след съобщението за кончината на нейно величество в четвъртък. Тя допълва, че се очаква търсенето да бъде голямо до понеделник, когато е погребението, отчасти заради увеличената нужда от настаняване на полицаи и друг персонал по организацията и сигурността на събитие от такъв мащаб.

Свободните стаи стават все по-малко и цените днес хвръкнаха. Елементарна стая тип „пашкул“ без прозорци на Пикадили сиркъс, в сърцето на британската столица, се предлага за 260 британски лири (300 евро). Стая, също без прозорци и без закуска, близо до гара Падингтън, струва 315 лири.

В хотел на име „Снуузбокс“ („Кутия за дрямка“ – бел.р.) близо до Стратфорд цената е по-ниска: 76 лири за две легла едно над друго, също без прозорци и почти никакво пространство да се обърне човек.

Същото е положението в Единбург през последните дни, тъй като шотландската столица също е изправена пред поток от посетители, дошли да отдадат последна почит на покойната кралица преди пренасянето на ковчега й за погребението с държавни почести.

Говорител на „Даунинг стрийт“ призна вчера, че се очаква да има „страшно много народ“ в Лондон през следващите дни, като досега са пристигнали 200 000 души в столицата за погребението на кралицата, а се очакват много повече.

Правителството не посмя да помоли компаниите да изберат дистанционната работа, но дипломатично препоръча някои хора да предпочетат да променят начина си на работа до края на седмицата.

Дружеството „Нетуърк рейл“ (Network Rail), което управлява железопътния транспорт, очаква безпрецедентен наплив към столицата от утре. То предупреди пътниците да предвидят повече време за път, в случай че има закъснения в разписанията или непредвидено затваряне на гари, като помоли онези, които могат, да вървят пеша.

Американският президент Джо Байдън с автобус?

Стотици чуждестранни ръководители се очакват в Лондон за погребението на Елизабет II, така че посрещането им ще зависи от индивидуалните потребности на всеки от тях, обясни „Даунинг стрийт“, цитирано от Boursorama.

След информации в пресата, в които правителството препоръчва използване на пътнически самолети и задължително пътуване с автобус, „Даунинг стрийт“ преразгледа призивите си.

Според правителствени документи, получени от сайта „Политико“, ръководителите от цял свят ще трябва да избягват частните полети до Великобритания, за да присъстват на погребението на Елизабет II на 19 септември. Около 500 високопоставени лица от цял свят се очакват в британската столица, сред които американския президент Джо Байдън и много короновани особи.

От съображения за сигурност няма да се ползват хеликоптери и частни автомобили за придвижване в Лондон, така че е възможно световните лидери да отидат до Уестминстърското абатство с автобуси, отбелязва „Политико“.

Ако въпреки препоръките някои пристигнат с частните си самолети, те няма да могат да кацат на лондонското летище „Хийтроу“, а ще трябва да се насочат към по-свободни летища, посочва изданието.

Четете още

Избор на редактора