ДБ: Френското предложение за Северна Македония е добро. Ще го подкрепим

Френското предложение за Северна Македония е изключително добро за България. Това заяви по Нова лидерът на „Демократична България” Христо Иванов.

„Освен правителствената криза и тази в досега управляващото мнозинство, България е изправена пред едно много важно решение, свързано със Северна Македония. Това е важно не само за съседите, но и аз нас. А ние сме на път да го провалим. Ще бъде изключително жалко за нас. Това налива допълнително масло в огъня”, подчерта той.

Според него Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата за Северна Македония, за да си осигури алиби за някакви свои вътрешнополитически действия. „Това е един начин, меко казано безотговорен. Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички: това е изключително добро за България предложение, което може да изхвърлим в коша заради вътрешнополитически скандал в момента”, категоричен е Иванов.

И допълни: „Когато България сега не успее да разгледа това предложение, защото няма кой да иска да се занимава с тази тема – а това предложение е много добро за нас и не знаем кога ще има второ такова – когато това се случи, ето това ще бъде национално предателство! Според предложението Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи. Ако Македония не направи това – няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”.

ДБ ще подкрепят френското предложение, ако то влезе за обсъждане в пленарна зала. „Франция се ангажира да ни помогне, предложението е добро за България и самият външен министър в оставка Теодора Генчовска го потвърди на изслушването в Народното събрание“, каза още Христо Иванов.

Лидерът на ДБ коментира и вота на недоверие, чието гласуване в НС предстои в сряда.

„Това правителство е единствената възможна конфигурация в този парламент – извън ГЕРБ и ДПС. Мисля, че с опозицията трябва да се търси диалог и подкрепа по принципни и важни теми. Но те загубиха време, за да се изчистят и да направят равносметка защо има толкова силна обществена нетърпимост към тяхно присъствие във властта”.

Според него дори и да оцелее кабинетът на косъм, с един или двама депутати повече, отколкото опонентите си, това пак няма да е мнозинство, което да осигури стабилно управление на България. „При всички положения трябва да седнем и да потърсим нова формула за подкрепа на правителството. Ако не отворим нова политическа страница, колкото и да е трудно това, колкото и да е свързано с грешки или къси съединения, се обричаме на много тежки времена”.

Четете още

Избор на редактора