Цели 17.3% инфлация за последните 12 месеца

Инфлацията няма спирка и продължава да расте. По данни на Националния статистически институт, изчислена с индекса на потребителските цени за юли тя е била 1.1%, а за последните 12 месеца – цели 17.3%.

Ръстът на цените през юни спрямо юли тази година беше 0.9%. За август обаче се очаква инфлацията да скочи още повече заради влязлото в сила увеличението на природния газ със 60%. По-късно днес се очаква Евростат да обяви данните за целия европейски съюз, както и за еврозоната. Те ще дойдат седмица, след като в САЩ отчетоха слаб спад на инфлацията, с което се надяват ръстът на цените вече да спре.

Най-голямо е увеличението на цените в групите: развлечения и култура (+7.4%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (+5.2%) и ресторанти и хотели (+1.2%), а най-голямо намаление е регистрирано в групите: облекло и обувки (-2.0%), транспорт (-1.7%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0.1%).

Изчислена според хармонизирания индекс на потребителските цени ХИПЦ, който се мери инфлацията във всички държави от Европейския съюз, инфлацията юли 2022 г. спрямо юни 2022 година е 0.8%, а спрямо юли 2021 г. – 14.9%.

Четете още

Избор на редактора