ЦИК още не знае как ще се действа при бомбена заплаха

Изборната комисия все още не е изготвила протокол за действие при евентуални бомбени заплахи, призна говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Членовете ѝ са в постоянен контакт с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и са получили уверение, че МВР предприема всички действия за охраната на сградите (предимно училища), където ще има секционни комисии. Прави се всичко възможно да не се допуска възможността да бъде прекъснат изборния процес, каза Матева.

По думите ѝ в петък (31 март) предстои още една среща с министъра и едва след това изборната комисия ще вземе решение дали да изготви нарочен протокол за такива ситуации.

Засега единствените мерки, които ще предприеме администрацията, ще бъдат да изпратят телефони, на които членовете на комисиите ще могат да звънят в случай на нужда.

Ако в деня на вота все пак се стигне до ситуация, в която трябва да бъдат евакуирани членовете на секционните избирателни комисии (СИК), ЦИК ще реагира и изпрати инструкции според обстоятелствата, уточни по-късно Матева пред „Дневник“.

На изборите на 2 април в и извън страната ще има общо 12 891 секции. От тях подвижните са 302, разположените в болници и други социални заведения са 216, а в места за задържане са 19. Секциите в чужбина са 737. Устройства за машинно гласуване ще бъдат поставени в 9366 секции в страната и 245 в чужбина.

Кандидатите за народни представители са 4566, от тях 1341 са жени, а 3225 – мъже. 1035 души се явяват като кандидати за народни представители от два района.

207 международни наблюдатели ще следят за честността на вота в неделя, а българските ще са 847. Политическите сили са осигурили 6741 застъпници и 6955 наблюдатели.

Четете още

Избор на редактора