ЦИК поиска 12 млн. лв. за изборите, хартията осигурена

План-сметката за изборите, която Централната избирателна комисия (ЦИК) е съгласувала вчера, е 12 милиона лева, съобщи по bTV Росица Матева, заместник-председател на комисията.

Предстои тази план-сметка да бъде одобрена днес от Министерския съвет, посочи още тя и уточни, че в нея се предвиждат разходи не само за ЦИК, но и за всички останали органи на държавата, които са ангажирани с организацията на избори, като общини и Министерство на външните работи.

Росица Матева отбеляза още, че има промяна в броя на мандатите в няколко района. 240 мандата, колкото е нашият парламент, трябва да бъдат разпределени според последното преброяване, обясни тя.

Промените са в десет района, в шест от тях мандатите намаляват с по един, в три района се увеличават с по един мандат, а в София – 23 МИР, се увеличава броят с три мандата.

„За две календарни години на практика това ще са шестите избори, които организираме. На 21 ноември беше новият избор за президент – това е отделен вид избор. Има предизвикателства сега, вследствие на измененията на Изборния кодекс, трябва да се организират по различен начин някои от дейностите по изборите“, посочи зам.-председателят на ЦИК.

Тя увери, че вече са получили график от печатницата на БНБ как ще бъде доставена хартията за машините – до 15 март ще бъдат доставени 10 хиляди ролки, до 25 март – още 10 хиляди ролки. Хартия ще има, избрали сме дизайна, определена е защитата, каза Росица Матева.

Четете още

Избор на редактора